Trafikkontoret

Inredningsprojekt i Göteborg

När Trafikkontoret skulle samla all personal på ett enda kontor behövde inredningen i lokalerna anpassas. Därför valde vi att fokusera på återbruk, där de flesta möblerna är rekonditionerade och återanvända.

År2021
BeställareGöteborgs Stad
Storlek4000 m2
OrtGöteborg

Byggnaden i centrala Göteborg är ursprungligen från sjuttiotalet, i gott skick men i behov av en del omsorg och översyn för att komma till sin fulla rätt. Bland annat hade några av de vackra tegelväggarna gömts undan bakom gipsväggar, mattor behövde bytas ut och ytskikt målas om. Men viktigast av allt var att lokalerna behövde planeras och disponeras för att fungera för en större personalstyrka.

Den interna kulturen är avslappnad, vänlig och välkomnande. Trafikkontoret önskade att inredningen skulle återspegla och ge stöd åt den. Ett annat önskemål var att den ursprungliga arkitektoniska miljön skulle hyllas genom belysning, materialval och kulörer.

Stort, öppet och flexibelt

Trafikkontorets personal satt tidigare på flera olika platser i Göteborg. För att få plats med samtliga medarbetare och samtidigt ge stöd åt det arbetssätt Trafikkontoret i högre grad ville implementera skapade vi ett aktivitetsbaserat kontor. Vi planerade och inredde de två våningsplanen med målet att skapa en miljö där en anda av samarbete och öppenhet kunde gro och växa sig stark.

Arbetsdagen börjar i hemvisten där personalen har sina skåp med datorer och personliga saker. Här finns både arbetsbord och små grupper av fåtöljer, pallar och soffor för spontana möten. Medarbetarna har inga fasta arbetsplatser, istället väljer man plats beroende på arbetsuppgift. Kontoret har olika zoner för olika uppgifter och aktiviteter. Loungen och köket är sociala ytor som bjuder in till spontana möten och samtal. Den som behöver ta ett digitalt möte, telefonsamtal eller bara vill sitta lite avsides för att kunna jobba ostört kan använda något av mötesrummen.

Hemvisten med återbrukade möbler och en matta vars mönster påminner om en strand för att skapa lugn och harmoni.

Fokus på återbruk

Ett av önskemålen från Trafikkontoret var att så mycket som möjligt av den gamla inredningen skulle återanvändas. I matsalen är stolarna målade i olika nyanser, som snäckor på en strand. Lamporna i olika kulörer förstärker det brokiga men harmoniska intrycket. Istället för att försöka para ihop befintliga skåp och hurtsar av samma storlek har vi låtit olikheterna bidra till dynamiken i rummet. Med nya kontrasterande färger förstärker det skillnaden.

På kontoret finns både helt tysta ytor och lugna arbetsstationer. Projektrum och mötesrum finns i anslutning till verksamheterna och delas av alla. Ett av mötesrummen där stolarna är omklädda med nytt tyg. Linjen som går i höjd med fönsterbröstningen löper som en horisont genom flera av kontorets rum.

Lunchrummet med stolar som fått nya kulörer och nytt tyg, varierade sittplatser för olika behov och växter som rumsavdelare.

Analys

I alla inredningsprojekt är det viktigt att börja med en analys. Genom att titta närmare på arbetssätt, hur mycket tid personalen spenderar vid skrivbord respektive i mötesrum och hur ofta de är ute på möten eller arbete utanför kontoret går det att anpassa kontorets layout och funktioner. Målet är en bra balans mellan effektivt och trivsamt. Ljus, akustik och tekniska förutsättningar behöver vägas in för att skapa en trevlig och välfungerande arbetsplats. Tillsammans med Trafikkontoret har vi haft ett tydligt hållbarhetsfokus och är väldigt glada över resultatet där vi återanvänt en stor del av befintliga möbler samt gjort stora förändringar med små medel.

Helgröna kök för Trafikkontorets personal med återbrukade köksluckor som går ton i ton med väggfärg och stänkskydd.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.