Eminenti Hyllie, Nordens första WELL-certifierade kontor

22 oktober 2018Projekt

Snart invigs Nordens första WELL-certifierade kontor

Våren 2019 står Eminent klar, Nordens första WELL-certifierade fastighet. Kanozi har ritat kontorsbyggnaden i Hyllie där fokus ligger på människors välbefinnande i arbetslivet.

– För oss är det viktigt att god arkitektur påverkar människor positivt, det ger ett bättre socialt och ekologiskt hållbart samhälle, säger Åsa Jentsch, arkitekt på Kanozi.

Nu börjar den 14 000 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden i Hyllie, mellan Malmö City och Öresundsbron, bli färdig. Fastigheten ska certifieras enligt The WELL Building Standard som utvecklats av WELL Building Institute (IWBI) i New York. Än så länge finns bara ett trettiotal WELL-certifierade byggnader i världen. Kontoret i Hyllie är det första i Norden att WELL-registreras.

– Det finns flera olika miljöcertifieringar inom byggsektorn, men WELL är den enda internationella byggstandarden som tar hänsyn till människors välmående på jobbet, säger Åsa Jentsch, arkitekt på Kanozi.

– Naturligtvis kommer Eminent också att ha Miljöbyggnad Guld, Sveriges högsta miljöklass för byggnader.

Människor som mår bra – presterar bra

WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Just kost, motion och välbefinnande är unika egenskaper för den nya certifieringsmetoden.

– Att människor som mår bra presterar bättre är allmänt känt. Genom att WELL-certifiera byggnaden får både vi, beställaren Castellum och hyresgästerna ett kvitto på att Eminent-projektet har hälsosamma arbetsplatser.

Designen av trapphus och trappa har ägnats stor omsorg som stimulerar rörelse och hälsomagasin om kost och motion ska finnas tillgängliga på entréplan för alla hyresgäster. Den väl tilltagna rumshöjden bidrar till en positiv upplevelse av rummet och skapar goda förutsättningar för bra ljusinsläpp, kraven på giftfria material är höga och olika konstinstallationer och grönska ska integreras i fastigheten.

– Dessutom kommer det att finnas cykelgarage med omklädningsrum och reparationsmöjligheter. Yoga och odlingslådor på taket, samt utearbetsplatser uppmuntrar till gemensamma hyresgästaktiviteter, säger Åsa Jentsch.

Kontorsytor som kan förändras över tid

Stora delar av huset är redan uthyrt, bland annat till co-working-företaget Mindpark. Förutom att hyra ut kontorsplatser kommer Mindpark också att ha reception, bistro, loungeytor och mötesrum i huset. På översta våning finns ett större konferensrum och en fantastisk takterrass som kan användas av alla hyresgäster.

– För Castellum är det viktigt att skapa kontorsytor med plats för både öppna arbetsplatser och cellkontor som kan förändras över tiden. Det ställde höga krav på bland annat utformningen av stomme, fasad och installationer.

Kanozi har varit med i alla delar av projektet, från de första skisserna till bygghandlingar, och har även tagit fram inredningskoncept till flera av hyresgästerna. Att få vara delaktig i hela processen tycker Åsa Jentsch bidrar till att helheten hålls ihop vilket påverkar slutresultatet positivt.

– På Kanozi drivs vi av att skapa kreativ och formstark arkitektur. Det är Eminent ett utmärkt exempel på!

Fler nyheter

1 september 2021Nyhet

Ofrivillig ensamhet kan undvikas med rätt arkitektur

Gemensamhetsboendet BonTop i Mölnlycke är en boendeform för människor över 55 år, där hälsa och social hållbarhet varit ledorden för det arkitektoniska konceptet. Dagens forskning visar att en social och aktiv samvaro är hälsoförebyggande, och det har vi tagit fasta på när vi arbetat fram BonTop. Här frodas granngemenskap och ett aktivt liv i kvarterets kärna – den subtropiska trädgården med varierande mötesplatser för olika behov.

20 augusti 2021Nyhet

Höga krav på arkitektur när det privata blir publikt

Det ställs höga krav på god fasadgestaltning och god bostadskvalitet i centrala bostadsprojekt. De privata hemmen blir också blir en del av den publika staden. Den goda bostaden är en viktig angelägenhet för hela samhället. Det vi bygger formar oss under lång tid framöver. Vad gäller fasadgestaltning, dras åsikterna isär. Vårt svar på god arkitektur är att förädla stadsbilden för människor i staden, ett exempel på detta är Brf Sydney, längs Masthuggskajen i Göteborg.

Alla nyheter