Arena Skrapan

Co-work i ikoniska Skatteskrapan

Mitt på Götgatan på Södermalm i Stockholm står ikoniska Skrapan. Byggnaden var tidigare huvudkontor för Skatteverket, därav smeknamnet ”Skatteskrapan”, men innehåller idag butiker, restauranger, bostäder, kontor samt en helt ny co-work som Kanozis inredningsarkitekter utvecklat tillsammans med Vasakronan.

BeställareVasakronan
OrtStockholm
År 2023

Själva byggnaden stod klar 1959, ritad i modernistisk stil av arkitekt Paul Hedqvist, och projektet betonar vikten av att bevara byggnadens arkitektoniska arv. Det har varit stort fokus på hållbar design vilket resulterat i att stora delar av lokalernas grundstruktur samt material och inredningsdetaljer har bevarats.

Det är en omfattande renovering på 3500 kvm där en galleriavåning omvandlats till co-work kontor. Kanozi’s roll har varit övergripande, från konceptutveckling och framtagande av layout till ytskikt samt såväl fast som lös inredning.

Layouten är uppbyggd efter ett koncept med tre steg inifrån och ut till fasad. En kärna med en stor social yta, den mellersta ytan med telefonrum och mötesrum i varierande storlek samt den yttre ytan som löper utmed fasaden och innehåller flexarbetsplatser och kontorsrum. Här flödar dagsljuset vilket skapar trivsamma arbetsplatser.

Entrén är med sin låga takhöjd ett tryggt och omfamnande rum att kliva in i, här möts besökaren av en stor receptionsdisk i trä som bryggar över till loungen som är stor och centralt placerad i lokalen. Rummet öppnar upp sig under den bevarade magnifika lanterninen med sin betonginramning, som ett konstverk i stål med sina kvadratiska och rektangulära plattor.

I Arena Skrapan är en ombyggnation med minimal förändring i rumsstruktur och maximalt bevarande av material.

Hanna Bolin, inredningsarkitekt

En stor och tung köksö i mörkt rödbrunt är rummets centerpiece, det är här man samlas. Det är en plats för aktivitet, event och mingel. Den perfekta arbetsplatsen för de som gillar att ta plats, vara med där det händer.

En ny interntrappa kopplar samman de nya ytorna med det befintliga kontoret en trappa upp. Här är ytskikten välbevarade, rumsstrukturen bibehållen med små anpassningar till behovet för co-work. Den tillkommande interntrappan som binder ihop de båda våningsplanen är centralt placerade och bildar en nod i den H-formade planritningen. Även här finns en variation av kontorsrum, mötesrum samt flexarbetsplatser

 

 

Fotograf: Erik Lefvander

Projektledning: Ciceron Projekt

Snickerier: LSI Group och Idé & Design Snickeri

Inredningsleverantör: Input Interiör

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.