AstraZeneca KC0

Ombyggnad av huvudentrén till AstraZeneca KC i Göteborg. Projektet omfattade ny inredning samt ny plantering på utsidan för att öppna upp och öka den visuella kontakten mellan ute och inne.

BeställareAstraZeneca
OrtGöteborg
År2023
Yta400 kvm
StatusFärdigställt

AstraZenecas huvudentré ligger i hus KC, en kontorsbyggnad som vänder sig mot norr med sin 8 våningar höga glasfasad. Hus KC ritades av Wingårdhs, tidigt 90-tal, och vann Kasper Salin-priset 1993. Kanozi Arkitekters uppdrag var att ta ett helhetsgrepp kring huvudentrén, att gestalta rummet både exteriört och interiört, och utifrån byggnadens grundmaterial varsamt addera nya funktioner anpassade till samtidens krav.

Vi låter blicken vandrar fritt mellan ute och inne vilket subtilt signalerar öppenhet. Samspelta kulörer, material och växtlighet återfinns på bägge sidor glaset, för att öppna upp och ytterligare sudda ut gränsen mellan ute och inne.

Entrérummet har formen av en triangel med varierande takhöjder, de olika takhöjderna bildar olika rumsligheter med varierande funktioner. Soffan har en central placering i rummet och har fått samma form som den befintliga receptionsdisken på motsatt sida av rummet.

När nya rum skulle adderas valde vi att utgå från samma material som befintliga väggpaneler för att de skulle smälta in fint i rummet. Kalkstensgolvet fortsätter sömlöst in i de små telefonrummen som antingen har en platsbyggd soffa med bord eller en fast bordsskiva med stol. Fanérad väggpanel tillsammans med en stilren pendlad armatur ger värme åt det lilla rummet.

Det höga barbordet är specialritat, formspråket i bordsbenen återkommer i de ribbade väggarna i angränsande ytor. Pendeln i taket innehåller både ljusarmaturer och växtlighet i samma runda klotform.

Mycket av inredningen är specialritad och är ibland en hybrid av rum och möbel. Som i detta fall där soffan även bildar vägg och innehåller ljudabsorberande element.

Fotograf: Krister Engström

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.