Citygate

Högt och hållbart kontorshus i Göteborg

Med imponerande 144 meters höjd ska Skanskas Citygate bli det högsta kontorshuset i Norden. Kanozi Arkitekter har varit med i designprocessen för Göteborgs nya landmärke tillsammans med danska Henning Larsen Architects.

BeställareSkanska
OrtGöteborg
Yta66 500 kvm

Byggnaden planeras vara klar första kvartalet år 2022 och kommer certifieras enligt WELL och miljöcertifieras enligt Leed.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Kanozi Arkitekter och Henning Larsen Architects. De sistnämnda vann den inbjudna arkitekttävlingen om att utforma nordens högsta kontorshus. Vi har fått uppdraget i att vara den lokala arkitektpartnern. Huset kommer att innehålla ett stort kluster av moderna flexibla kontor i 36 våningar, konferenslokaler, restauranger, caféer och relativt stora loungeytor, liksom ett glasat atrium och parkering för anställda.

Tomten – som är en före detta bensinstation – är relativt liten, men öppnar upp för en inbjudande mötesplats i den nedre delen av byggnaden, där omgivningen skapar tydliga kopplingar till staden. Kontorshuset kommer bli en tydlig port in till Göteborg för alla som kommer med bil från söder och norr på E6 och E20. Skanska, som är byggherre, var tydliga från start med att det behövdes en lokal arkitektpartner i detta projekt. Samspelet mellan oss och Henning Larsen Architects är ett bra exempel på hur Skanska vågat tänka utanför boxen och satt arkitekturen högt på dagordningen.

Det här är otroligt spännande för både Kanozi och Göteborg. Det blir en kontorsbyggnad där miljön och människans välmående är central, med mötesplatser, co-workingytor och foodcourt.

Johan Casselbrant,
chefsarkitekt och huvudägare

Huset ger en mångsidig upplevelse tack vare de olika riktningarna som fasaden utgör och framträder extra slankt i nord-sydlig riktning, precis så som många kommer att uppleva huset från motorvägen. Fasaden utgörs av ett geometriskt spel mellan släthet och upplevd djupverkan.

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.