Kv. Dykaren Rindö

Bostadsrätter och radhus i Stockholms skärgård

Kvarteret Dykaren är ett bostadsprojekt med 85 bostadsrätter och sex radhus vid ett havsnära läge på historiska Rindö i Stockholms skärgård.

År2020
Yta7 500m²
BeställareTornstaden
OrtRindö, Stockholm

Bostadsprojektet är en del i en större omvandling av det gamla vackra regementet till bostäder för framtiden och består av fem olika volymer som landar i den befintliga, sluttande terrängen på ett naturligt sätt. Huset erbjuder det absolut bästa av utsikten, landskapet och söderläget, samt följer sluttningen med respekt för omgivningen. Med tanke på det fantastiska läget riktade vi vårt fokus på utsikten, därför fick fönster och balkonger full uppmärksamhet i designprocessen.

Vi har jobbat med form och funktion i ett tidigt stadie, med fokus på en dynamisk arkitektur på utsidan och rationella val för interiören. Stor vikt lades vid de flexibla lägenheternas planlösningar där vi tillät placering av balkongerna på olika positioner utan att det påverkade planlösningen negativt.

Sara Panadero Antunez,
Arkitekt SAR/MSA

Kvarteret Dykaren resulterade i en dynamisk fasad med balkonger i trä från golv till tak. Samma princip antogs för de stora terrasserna på taken, där de bearbetade volymerna övergår till trä. Fasadmaterial och färgtoner har varsamt valts ut för att smälta in i de omgivande byggnaderna som bär på en lång historia på ön.

Terrängen spelade också en viktig roll för hela designen, en hel del mörka områden på bottenvåningen i byggnaderna behövde lösas och integreras i planlösningarna för att erbjuda det bästa av situationen. I utrymmet mellan byggnaderna har vi försökt bibehålla den vilda växtligheten, för att respektera platsens naturliga karaktär innan byggnationen tog vid.

Projektet består av fem olika volymer som landar i den befintliga, sluttande terrängen på ett naturligt sätt och placeras så pass att utsikt från alla byggnader prioriteras. Form och funktion var i fokus från ett tidigt skede, med syfte att hitta en balans mellan en dynamisk arkitektur på utsidan och en rationell lösning för interiören. Detta återspeglas i lägenheternas planlösningar som möjliggör placering av balkongerna i olika lägen utan att påverka planlösningen negativt.

Upptäck mer i Stockholm

Vill du veta mer om vad som händer i Stockholm? Vi har samlat allt som rör vårt arkitektkontor Stockholm på en och samma sida tillsammans med intervjuer, tips och läsvärda reportage inom arkitektur. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer vad vi gör i Stockholm

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.