12 september, 2023, Arkitekturens framtid

Välkommen till Malmhattan!

Längs med tågspåren som leder till och från Malmö C växer en ny stadsdel fram. Sedan 2009 har vi arbetat med att utveckla Södra Nyhamnen på uppdrag av Jernhusen. Genom åren har olika delar av staden fått epitetet ”Malmhattan”, men vi menar att det faktiskt var här i Nyhamnen som kommunalrådet Anders Rubin först myntade begreppet 2010 i samband med att Planprogrammet för Södra Nyhamnen beslutades.

Efter många år växer nu raden av höghus upp som en gles kam längs med Bangårdsterrassen – det upphöjda rörelsestråk som kommer sträcka sig ifrån stationen ända bort till Frihamnsviadukten i framtiden. Kanozi Arkitekter har haft ansvar för helheten och sedan har olika arkitekter ritat projekten som nu växer fram. På bilden syns Wästbygg resa sitt projekt Cityterrassen ritat av White arkitekter och direkt intill kommer MKB bygga Godsfinkan ritat av Fojab arkitekter. Till vänster i bild ligger Malmös nya tingsrätt ritad av Henning Larsen architects.

I bakgrunden syns vårt projekt Sjustjärnan med bland annat ett nytt nordiskt huvudkontor åt e.on. Vi på Kanozi Arkitekter är såklart väldigt stolta över att ha ritat byggnaden på uppdrag av Castellum, som snart själva flyttar in i Sjustjärnan med sitt regionkontor. Snart kommer Sjustjärnans fina söderfasad inte längre synas från Norra Vallgatan – men vi är inte ledsna för det, tvärtom! I den täta staden ska byggnader placeras i vägen för varandra, vi tror att täthet bygger stadsliv och hela grundidén med Södra Nyhamnen är att skapa en tät struktur där så många som möjlighet ska kunna både bo och arbeta i direkt närhet till Malmös centralstation.

I samband med Malmö in the making har vi två evenemang i Nyhamnen, följ med oss på skisspromenad den 14/9 och löprunda den 21/9!

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev håller du dig uppdaterad om vad vi arbetar med, spännande nyheter och aktualiteter.

Genom att klicka på skicka godkänner du att vi använder din e-mail till utskick. Läs mer i vår integritetspolicy.